Mari Warghin kokemuksia oman CD-levyn toteuttamisesta

Millainen kokemus levyn tekeminen oli?

Levyn tekeminen on ollut projekti, joka on tuonut mukanaan monenlaisia tunteita hämmentyneestä ilosta, häpeään ja kiitollisuuteen. Haluan kiittää kaikkia osapuolia, jotka ovat myötävaikuttaneet tämän prosessin käynnistymiseen, etenemiseen ja loppuun saamiseen. Levyprojekti on luonut uusia näköaloja ja tuonut valtavasti voimaa kannatellen yli väsyttävien työpäivien ja arjen vaikeuksien.  

Mistä sait idean levyn sisältöön?

 Idea tallenteen tekemisestä nousi Facebookin Laulun ystäväin -ryhmästä, jossa olin julkaissut muutamia hengellisiä lauluja. Siten luonteva valinta levyn sisällöksi oli jatkaa samaa linjaa jo tekemieni julkaisujen kanssa. Ehdotuksen levyn teosta ja tarjouksen avusta käytännön toteutukseen teki Mira .:-)  Olin hyvin ilahtunut, mutta myös hyvin hämmentynyt. Minulla ei ollut haavetta omasta levystä, ajatus tallenteen saamasta vastaanotosta pelotti. Miran lempeän kannustuksen myötä innostuin ja tartuin toimeen. Kyselin mahdollista säestäjää, valikoin itselle tärkeitä lauluja, mietin alku- ja välisoittoja ja nyansseja, mitä milläkin laululla halusin tuoda esiin. Yksikään laulu ei ole mukana vain sattuman vuoksi, mutta monta itselle tärkeää laulua jouduin jättämään pois.

Onko joku kappaleista sellainen, joka erityisesti on koskettanut sinua?

Levyyn päätymisessä jokaisella laululla on tarinansa – osa hyvin henkilökohtaisiakin. Yksi pisimpään minulle tärkeinä säilyneitä on Tule Jeesus ja siunaa lastas -laulu. Viimeistään sen jälkeen, kun luokkatoverini pyysivät minua laulamaan vaikean sairauden uuvuttaman luokkatoverimme siunaustilaisuudessa, painui se lähtemättömästi sydämeeni. Oli koskettavaa nähdä, miten koko luokka seisten kunnioitti nuoren elämän päättymistä laulaessani urkuparvelta “Tule Jeesus ja auta kerran, kun kuoleman aallokko lyö yli väsyneen matkaajan purren.”

Mikä oli mielestäsi haastavinta levyn tekemisessä? Entäpä mukavinta?

Levyn tekemisessä haastavinta oli huomata, miten yksinkertaisetkaan laulut eivät tahtoneet taipua omalle äänelle toivotusti. Monen laulun kohdalla tuli voimakkaita häpeän tunteita kuullessani ne itse ensimmäisen kerran. On myönnettävä, että tuli mieleen, josko jättäisi kuitenkin leikin kesken. Projektin käytännön toteutus onnistui sutjakkaasti – kiitos taitavien yhteistyökumppaneiden – äänityksestä ja editoinnista vastanneen Miran ja säestykset ammattitaidolla pikaisesti haltuun ottaneen Riinan.
 
Projektissa oli paljon mukavia asioita, esimerkkinä mainittakoon yhteismusisointi kanttori Riinan kanssa ja sen myötä tarjoutuneet hetket musiikin ammattilaisten ja yleisönkin kanssa. Oli myös antoisaa ottaa vastuuta pienistä musiikillisista asioista levyn toteutuksessa. Myös itse äänitystilanteessa oli perhosia vatsassa. Jännitti, jos Mira huomaakin, että eihän tästä mitään järkevää tule. Kesän kuumimpana hellepäivänä kolmekymmentäasteisessa kappelissa ei onneksi pystynyt kunnolla keskittyä jännittämiseen vaan piti tehdä töitä selkä märkänä laulamisen kanssa. Äänityspäivä Miran ja Riinan kanssa on kokonaisuudessaan ikimuistoinen kokemus.

Millainen laulutausta sinulla on? Kerro vähän itsestäsi

Laulutaustaa minulla on varsin vähän, vaikka toisaalta olen kuitenkin laulanut paljon. Lapsena ja nuorena laulaminen oli isossa roolissa ystävien ja kavereiden kanssa. Yhteisössä, jossa olen varttunut, on hengellisten laulujen laulaminen myös nuorilla tärkeä yhdessä olemisen muoto. Koulussa musiikin tunneilla ja juhlissa pääsin laulamaan ja erityisen merkitykselliseksi koin, kun sain ystävien ja tuttavien pyynnöstä laulaa kirkossa häissä tai hautajaisissa. Aikuistuttuani kiireisen perhe- ja työarjen myötä laulu jäi vähemmälle. Lopulta aulu jäi minulta oikeastaan kokonaan lähes vuosikymmenen ajaksi, kun leikkauksen -07  jälkeen ääneni ei palautunut normaaliksi. Työnhoitokin vaikeutui, jouduttiin tekemään erityisjärjestelyjä ääniongelmieni vuoksi. Koin raskaana lauluääneni menettämisen, mutta sopeuduin vähitellen tilanteeseen. Sain musiikista iloa soittelemalla omaksi ilokseni pianoa ja säestelemällä laulua harrastavia sisaruksiani ison perheemme monissa juhlissa. Syksyllä -15 päätin yrittää laulamista menemällä mukaan kuorotoimintaan. Aloitin seurakunnan kamarikuorossa alttona muita beesaillen. Pikku hiljaa ajatus äänen kuntouttamisesta normaaliin laulamiseen alkoi itää. Keväällä 2017 uskaltauduin laulutunneille. Lauluharrastus on rikastuttanut elämääni ja olen saanut monia mieleenpainuvia kokemuksia harrastuksen myötä. On myös ollut harmituksen hetkiä ja kausia, kun tuntuu, että mikään osa-alue laulussa ei suju. Turhautumisen yli on auttanut laulunopettejien kannustava asenne ja tunne, kun onkin pystynyt nauttia laulamisestaan. Olen suunnattoman kiitollinen, että ääniongelmani ovat lievittyneet  lauluharrastuksen myötä ja että olen saanut kokea laulamisen iloa vuosien jälkeen.

Marin uuden levyn voi tilata verkkokaupastamme

Ääninäytteen voit kuunnella täältä

Levyn äänitys ja miksaus mielessä? Katso palvelumme

Jutustelua

Blogikirjoituksissamme jutustellaan nettisivuihin ja mainontaan liittyvissä asioista. Jos kiinnostaa kuulla uusista blogikirjoituksista, niin liityppä meidän sähköpostilistallemme. Jaamme postauksia säännöllisen epäsäännöllisesti. Sivun alareunasta pääset lliittymään!

Jätä kommentti